Vedenalainen Saaristomeri -valokuvanäyttely

Esittely

Vedenalainen Saaristomeri -valokuvanäyttely on ensimmäinen laajassa mittakaavassa toteutettu Itämeren vedenalaisia maisemia ja ekosysteemejä esittelevä näyttely. Näyttely pyrkii ympäristötietoisuuden lisäämiseen ja kertomaan, miltä vedenalainen pohjoinen Itämeri parhaimmillaan näyttää. Näyttelyssä on esillä ennen näkemättömiä maisemakuvia Saaristomeren pinnan alta. Kuvat on otettu elo-lokakuussa vuosina 2003–2007.

Rannikkovesiämme pidetään yleisesti sameina, kylminä ja autioina. Harjaantumaton sukeltajakin saattaa helposti saada rannikostamme lajistollisesti suorastaan kuolleen vaikutelman. Mieleen jäävät ainoastaan ylirehevät levät ja torilta tutut ruokakalamme. Pinnan alla elää kuitenkin satojen levälajien, selkärangattomien ja kalojen monimuotoinen ekosysteemi, jossa melkein kaikki valtamerieliöiden pääjaksot ovat edustettuina – joskus jopa tuhansien yksilöiden parvina. Saaristomeri kuhisee elämää ja on yksi Suomen ja Pohjoisen Itämeren rikkaimmista ja värikkäimmistä kansallismaisemista. Kirkkaista vesistä voimme tulevaisuudessa nauttia vain, jos onnistumme taistelussa rehevöitymistä vastaan.

Vedenalainen Saaristomeri -näyttely on ollut vuodesta 2006 asti esillä 19 näyttelytilassa Suomessa, Saksassa ja Venäjällä joissa se on saanut hyvän vastaanoton. Näyttelyn visuaalinen ympäristöviesti on tavoittanut noin 100 000 ihmistä.

"Sommittelut ja värit ovat kuin suoraan klassisen taiteen mestarien maalauksista. Kaiken lisäksi sisältö on esteettisen nautinnon lisäksi kantaaottava ja ajatuksia herättävä."

"Kokoelma tuo mieleen Luc Bessonin kauniin Atlantis-dokumentin."

"Teos on myös voimakas ekologinen manifesti."

– Satakunnan kansa, näyttelyarvostelu 16.2.2007 –